Normal_universiteit_utrecht

UTRECHT – Volgende week vrijdag organiseert de Universiteit Utrecht het publieksdebat ‘U-meet’. Tijdens dit debat ontmoeten wetenschap, politici en maatschappelijke organisaties elkaar om gezamenlijk te zoeken naar nieuwe oplossingen voor maatschappelijke problemen.

Verscheidene Utrechtse wetenschappers, waaronder Herman Wijffels, Paul Schnabel en Joop Schippers, en vertegenwoordigers van onder meer FNV en pensioenfonds PGGM, geven TEDx-achtige lezingen over duurzame pensioenbeleggingen, demografische ontwikkelingen en de mythes rondom de verhoging van de AOW-leeftijd. Aansluitend is er een paneldiscussie met onder andere G500, onder leiding van Radio 1-presentatrice Tessel Blok.

Het verhogen van de AOW-leeftijd, het verdelen van de lasten en lusten over de verschillende generaties en beroepsgroepen, schommelingen in pensioenpremies en rendementen: de pensioenkwestie houdt de gemoederen volop bezig. Niet voor niets was het pensioenenvraagstuk bij de verkiezingen een terugkerend thema. Ook binnen de FNV leidde het onderwerp tot felle interne discussies. En dat juist een club jongeren als G500, pensioenen tot aandachtspunt nummer één heeft benoemd, is veelzeggend. Er moet iets veranderen, de vraag is alleen: hoe?

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen