Normal_wetenschap_onderzoek_microscoop

UTRECHT – Het Bijvoet Centrum van de Universiteit Utrecht, een groot onderzoekslaboratorium waar scheikundigen zich de ontrafeling van de moleculaire processen in het menselijk lichaam ten doel hebben gesteld, heeft een subsidie van 2,6 miljoen euro toegekend gekregen van de Europese Unie.

De toekenning aan het Bijvoet Centrum is de enige in Nederland en bovendien de enige in de Life Sciences in heel Europa. “Uit deze toekenning blijkt dat we niet alleen tot de Nederlandse top behoren, maar ook tot de Europese”, aldus programmaleider dr. Stefan Rüdiger.

Met de toekenning voor het programma ‘ManiFold’ kunnen elf internationale toptalenten in Utrecht promotieonderzoek doen naar één van de meest fundamentele levensprocessen: de vorming en werking van eiwitten in het menselijk lichaam. Een fout in dit proces is de oorsprong van ernstige ziekten zoals Alzheimer, kanker en Creutzfeld-Jacob.

ManiFold is een zogenaamd ‘Innovative Doctoral Programme’, een nieuw programma van de Europese Unie bedoeld om innovatieve en excellente onderzoeks- en opleidingsprogramma’s voor promovendi te stimuleren. De belangstelling voor ManiFold is groot, vertelt Rüdiger: “Binnen enkele weken hadden al 200 afgestudeerden gesolliciteerd naar een promotieplaats.”

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen