Rector magnificus UvA zag niet wie zijn gesprekspartners waren

Peter-Paul Verbeek, rector magnificus van de UvA, zat tijdens de bezetting van het Binnengasthuisterrein om de tafel met een aantal bezetters. Hij weet alleen niet wie zijn gesprekspartners waren. Een deel van de studenten had namelijk gezicht bedekkende kleding aan. Dat meldt AT5. 

Verbeek voerde twee gesprekken met de demonstranten. Hij hoopte er samen met hen uit te komen, maar dat was uiteindelijk niet het geval. De UvA deed aangifte en uiteindelijk werd de ME ingeschakeld.

Voorlopig geen nieuw gesprek 

Voor Verbeek was het niet duidelijk met wie hij de gesprekken had. Met de studenten die om de tafel gingen met de UvA komt er voorlopig geen nieuw gesprek. Verbeek geeft aan dat verder praten moeilijk is. “Het is belangrijk om te weten met wie je aan tafel zit.”

Kritiek

De UvA kreeg na de ontruiming veel kritiek van actievoerders. Tijdens de gesprekken was er al een aangifte gedaan, maar dat ontkent Verbeek. “Ik zat erbij toen de aangifte werd gedaan en dat was na het laatste gesprek.”

Verbeek zag ook dat de groep soms opsplitst. Tijdens de gesprekken gingen er bijvoorbeeld een aantal mensen weg. De mensen die bleven zitten zorgden voor een harde discussie.

Eis actievoerders onbespreekbaar 

De UvA moet van de demonstranten de banden met Israëlische organisaties verbreken. Volgens rector Verbeek is deze eis onbespreekbaar. “We zijn een universiteit waar we op grond van dialoog en wetenschappelijke gesprekken het eens willen worden met elkaar. Of dat we op een vreedzame manier het oneens kunnen zijn, dat is ook mogelijk.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk