Normal_tweede_kamer_zetel

UTRECHT – Aanstaande vrijdag, daags na de landelijke verkiezingen, zal hoogleraar Duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht Herman Wijffels zijn boek ‘Formeren is vooruitzien’ publiceren. In zijn boek doet Wijffels een oproep aan de Haagse politiek om onze samenleving weg te leiden uit crisis en versnippering.

Wijffels heeft 21 concrete stellingen opgesteld die als bouwstenen kunnen fungeren voor een solide fundament onder een regeerakkoord dat samenhang brengt. De hoogleraar ziet een duidelijk verband tussen de economische en de ecologische crisis. Een duurzame regeerkoers zal kunnen bijdragen aan een structureel begrotingsevenwicht.

‘Formeren is vooruitzien’ is niet alleen gericht op de politiek. Ook de maatschappij moet bewust zijn van de mogelijkheden en de dilemma’s waar we voor staan. Een succesvolle duurzaamheidagenda hangt ook samen met de maatschappelijke rol die banken, woningcorporaties en pensioenfondsen spelen.

Als geen ander weet Herman Wijffels bondig de lijnen uit te zetten voor een inclusieve benadering van duurzaam beleid. Een duurzame benadering van het regeerakkoord biedt ook mogelijkheden voor de hervorming van de gezondheidszorg, de banenmarkt en het onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen