Normal_briefgeld_big_stacks

LEIDEN – Voor de opbouw van een Haagse campus ontvangt de Universiteit Leiden acht miljoen euro subsidie. Omdat enkele topbestuurders, waaronder de rector magnificus van de universiteit, een te hoog salaris ontvangen, vordert de gemeente 39.764 euro subsidie terug, zo meldt het Leidsch Dagblad.

De gemeente Den Haag heeft richtlijnen opgesteld die bepalen dat een instelling die Haagse gemeentesubsidie ontvangt, geen bestuurders in dienst mag hebben die meer verdienen dan de zogenoemde Wobt-norm, voorheen de Balkenendenorm. In 2011 lag die grens bij 193.000 euro.

Bij de Universiteit Leiden verdienden zowel de rector magnificus als de vicevoorzitter het afgelopen boekjaar meer dan het maximumsalaris. De Haagse gemeente heeft nu besloten dat bestuurderssalarissen boven de Balkenendenorm verrekend zullen worden met de subsidie. “Alle instellingen hebben daar bericht van gehad onder vermelding van ’belangrijke wijziging’. Dit jaar is het voor het eerst dat Den Haag dit gaan toepassen. Van tien instellingen vorderen we nu geld terug.”

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen