Normal_fiets__2_

AMSTERDAM - Het Human Power Team van de TU Delft en de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam zal tussen 10 en 15 september in de woestijn van Nevada een aanval op het wereldrecord fietsen doen. Momenteel staat dat record op 133 km/u.

Vorig jaar kwam ligfietser Sebastiaan Bowier in de Velox erg dichtbij: 129,6 km/u. Volgens teamleider Paul Denissen kan het dit jaar met de Velox2 nog harder: “Als de omstandigheden in de raceweek goed zijn moet het kunnen, want de luchtweerstand van de Velox2 is nog lager dan die van zijn voorganger.” De studenten vervingen de voorruit van de supergestroomlijnde fiets door twee piepkleine camera’s en maakten de trapbeweging ovaal om de neus spitser te kunnen maken.

De fietsers hebben de afgelopen maanden intensief getraind, onder begeleiding van VU-studenten Bewegingswetenschappen. Daarbij moesten ze een hele nieuwe trapbeweging aanleren, want de Velox2 heeft een veel spitsere neus gekregen. Daarbinnen is geen ruimte meer om ‘rond’ te trappen. De studenten van de TU Delft hebben een trapsysteem ontworpen waarbij de fietser een langgerekte ovaal maakt.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen