Normal_erasmus_universiteit_rotterdam_bron_eur-nl_naam_erick_fecken2

ROTTERDAM - Pauline van der MeerMohr, bestuursvoorzitter van de Erasmus universiteit Rotterdam (EUR) is van mening dat er een cultuuromslag noodzakelijk is op Nederlandse universiteiten. In een artikel dat vanochtend verscheen in Metro wijdt ze uit over de kwestie.

Van der MeerMohr stelt dat universiteiten voortaan minder afhankelijk moeten zijn van een onvoorspelbare overheid. Om kwalitatief hoogstaand wetenschappelijk onderzoek in de toekomst te kunnen blijven leveren zouden hoger onderwijsinstellingen er verstandig aan doen andere bronnen van inkomsten te zoeken bijvoorbeeld in de vorm van sponsoring.

“Dit wordt een zeer interessant jaar, sowieso voor de Erasmus Universiteit Rotterdam, maar ik denk voor de hele wetenschappelijke wereld”, zegt Van der MeerMohr. “Tegenwoordig komt het meeste geld voor onderzoek uit Brussel, dus je moet op een hele andere manier te werk gaan dan een aantal jaar geleden. Bijvoorbeeld door meer onderzoek in samenwerking te doen met het bedrijfsleven. Wij doen dat in Rotterdam al bij veel medische studies, maar ook op andere gebieden zijn er zijn in mijn ogen nog veel slagen in te behalen.” Met dergelijke samenwerkingsverbanden hoopt de EUR minder afhankelijk te worden van een onvoorspelbare overheid. 

Ook mist de collegevoorzitter behoorlijke politieke steun voor wetenschappelijk onderzoek. “Er is tot nu toe geen enkele politicus echt op de barricaden gaan staan om voor het belang van de wetenschap te strijden. Dat vind ik spijtig, omdat ze altijd wel zeggen dit te onderkennen.”

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen