Breivik Anders

LEIDEN (Novum) - Een onderzoeksteam van de Universiteit Leiden is vrijdag in Oslo aanwezig bij de uitspraak in het proces tegen Anders Breivik. Het team doet onderzoek naar de impact die strafprocessen tegen terroristen hebben op de samenleving, meldt de universiteit.

Anders Breivik liet vorig jaar juli in de regeringswijk in Oslo een bom ontploffen waardoor acht mensen omkwamen. Kort daarna schoot hij 69 voornamelijk jonge mensen dood op het eiland Utøya.

Breivik heeft bekend dat hij verantwoordelijk is voor de dood van 77 mensen, maar beroept zich op noodweer. Met zijn daad wilde hij Noorwegen beschermen tegen de islamisering. Justitie stelt dat Breivik ontoerekeningsvatbaar is.

Het Leidse onderzoeksteam staat onder leiding van hoogleraar van het 'Centre for Terrorism and Counterterrorism' Beatrice de Graaf. Het is de eerste internationaal vergelijkende studie naar de vraag of dergelijke terrorismeprocessen de publieke behoefte aan veiligheid bevredigen.

Het team analyseert voor het onderzoek de rollen van onder meer de verdachte, advocaat, aanklager, rechter, slachtoffers en media. De onderzoekers volgen het proces tegen Breivik en interviewen betrokkenen om antwoord te krijgen op twee kernvragen. Een van die vragen is hoe dit proces helpt de traditionele doelen van een strafzaak te realiseren. De andere draait om de vraag welke invloed het proces heeft op verwerkingsmechanismen.