Normal_novum.08-23-2012.0274

DEN HAAG (Novum) - De langstudeerboete gaat niet van tafel. Het is de Tweede Kamer niet gelukt om tot een oplossing te komen, zo zei PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing donderdag in het Kamerdebat over de kwestie. Dit betekent dat de langstudeerboete per 1 september wordt ingevoerd.

De afgelopen dagen voerden de fracties van VVD, PvdA, CDA, SP, D66 en GroenLinks overleg over de boete. Hiervoor bestaat geen Kamermeerderheid meer. Donderdagochtend, voorafgaand aan het debat, schoof staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) aan. De betrokken partijen konden samen echter geen dekking vinden.

De PvdA en GroenLinks gaan werken aan een initiatiefwet om de boete met terugwerkende kracht van tafel te krijgen. Jadnanansing noemt het een 'blamage van formaat' dat de Tweede Kamer studenten voor 1 september geen zekerheid kan bieden.

In het debat zei CDA-Kamerlid Sander de Rouwe dat het aan de VVD lag dat er geen alternatief is gevonden. "Ik concludeer dat VVD niet wil." Volgens hem heeft het CDA 'een duidelijke keuze gemaakt' en had de partij ook dekking gevonden. VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas beet fel van zich af. "De VVD heeft geen draai gemaakt", zei zij.

CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma keerde zich vorige week tegen de langstudeerboete. Eerder sprak premier Mark Rutte (VVD) zich al uit tegen 'die gehate langstudeerboete'. De boete houdt in dat studenten die meer dan een jaar studievertraging oplopen een boete van drieduizend euro moeten betalen.