Normal_tweede_kamer

DEN HAAG (Novum) - De onderwijswoordvoerders van verschillende partijen komen dinsdagochtend bijeen om te praten over een oplossing voor de langstudeerboete. De fracties werken aan een noodwet. Dat zei vicefractievoorzitter van de PvdA Jeroen Dijsselbloem dinsdag op een campagnebijeenkomst voor de pers.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de boete per 1 september van tafel gaat, maar staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) liet vorige week weten dat dit onmogelijk is. De hoogte van de boete is vastgelegd in de wet, en het is niet meer mogelijk om de wet voor die datum te wijzigen. Bovendien heeft hij geen alternatieve dekking voor de boete.

De Kamer werkt nu aan een spoedwet om te zorgen dat de boete alsnog van tafel gaat. Het lukt waarschijnlijk niet meer om die voor 1 september te behandelen, maar er zijn ook andere oplossingen. Zo kan de wet met terugwerkende kracht worden ingevoerd. De Kamer komt verder met een voorstel voor eenmalige dekking voor 2013. Tijdens de formatie kan dan worden gezocht naar een structurele dekking.

De Kamer onderbreekt donderdag het reces om met Zijlstra te praten over de langstudeerderboete.