Normal_academy_building

GRONINGEN - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft dit jaar wederom een plaats weten te bemachtigen in de top-25 van de ‘Best Places to Work in Academia’ ranking. Deze lijst wordt jaarlijks gepubliceerd door het vakblad The Scientist. De top-25 van dit jaar bestaat uit twintig Amerikaanse universiteiten en onderzoeksinstituten en vijf instellingen uit de rest van de wereld.

Sinds 2003 enquêteert The Scientist elk jaar wetenschappers. Het doel is om uit te zoeken of het instituut waar ze werken vernieuwend onderzoek wel voldoende aanmoedigt. Zit het management dicht genoeg met neus op de actuele ontwikkelingen, geeft men de wetenschappers de steun die ze verdienen?

Dit jaar publiceert The Scientist één top-25, waarin het J. David Gladstone Institutes in San Francisco op de bovenste plaats staat. Het Research Center for Molecular Medicine of the Austrian Academy of Sciences in Wenen is met een vierde plaats de hoogst genoteerde instelling buiten de Verenigde Staten. De Rijksuniversiteit Groningen staat op plaats 24 en is daarmee nog steeds de vijfde instelling buiten Amerika. De top-25 telt slechts zeven universiteiten, waaronder de RUG. De andere plaatsen in de ranglijst worden bezet door aanzienlijk kleinere onderzoeksinstituten.

Wetenschappers waarderen de Rijksuniversiteit Groningen vooral om haar personeelsbeleid (‘Tenure and Promotion’) en noemen ook werktevredenheid (‘Job Satisfaction’) als een pluspunt. Minpunten die zij ervaren vallen onder de noemers ‘Peers’ en ‘Research Resources’.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen