Normal_internet_http

NIJMEGEN – Na anderhalf jaar is het universiteitsblad Vox van de universiteit van Nijmegen weer journalistiek onafhankelijk op het internet, zo meldt de Gelderlander. Afgelopen woensdag werd de nieuwe website van Vox online: voxweb.nl gelanceerd.

De nieuwe website luidt voor het universiteitsblad een nieuw tijdperk in en is een einde gekomen aan de bemoeienissen van de communicatieafdeling van de Radboud Universiteit Nijmegen (RUN) met de inhoud van de webpublicaties van de redactie.

De raad van bestuur van de Nijmeegse universiteit besloot in 2010 de website van Vox op te doeken. De redactie van Vox werd samengevoegd met de communicatie-afdeling van de universiteit en artikels van Vox konden voortaan op de website van de Radboud universiteit gepubliceerd worden.

Vox behield weliswaar journalistieke zeggenschap over het gedrukte maandblad, maar het hoofd communicatie van de universiteit droeg de verantwoordelijkheid voor de inhoud van de gezamenlijke website. Dit had consequenties voor de journalistieke onafhankelijkheid van de publicaties van Vox op het internet.

Hoofdredacteur Annemarie Haverkamp van Vox is zeer blij weer een zelfstandig en onafhankelijk platform te mogen aansturen. "In de praktijk bleek dat bedrijfscommunicatie en onafhankelijke journalistiek op hetzelfde platform niet werkt. Het nieuws kwam niet uit de verf. Ook voor de buitenwereld bleek het verwarrend."

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen