CDA politiek

DEN HAAG (Novum) - Het CDA keert zich tegen de langstudeerboete. Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma zei dinsdag tijdens een lijsttrekkersdebat in Utrecht dat de boete wat hem betreft van tafel gaat. Voorheen was het CDA voor de langstudeerboete.

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom reageerde opgetogen. "Dan is die boete hiermee van tafel." Ook D66-leider Alexander Pechtold en GroenLinks-leider Jolande Sap waren blij met de toezegging van Buma.

ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob was minder enthousiast. Hij is wel voorstander van de langstudeerboete en laakte de 'draai' van Buma. "Het is niet onredelijk om van studenten te vragen dat ze binnen een bepaalde tijd afstuderen." Slob vindt het sociale leenstelsel een grotere bedreiging voor studenten dan de langstudeerboete.

De boete voor studenten die meer dan een jaar te lang over hun studie doen, is ingevoerd door het demissionaire kabinet van VVD en CDA. De VVD, niet aanwezig bij het debat op het Janskerkhof, is al langer niet meer voor en wil de maatregel terugdraaien.

Samsom, Buma, Sap en Pechtold toonden zich tegenstander van de zogeheten selectie aan de poort in het hoger onderwijs. Volgens Pechtold is dit een beperking van het recht op onderwijs. Wederom was Slob de enige uitgesproken voorstander. Hij wees op het grote aantal uitvallers op universiteiten en hogescholen, en denkt dat dit aantal omlaag gaat als aankomende studenten in ieder geval een gesprek voeren met de onderwijsinstelling.

Pechtold en Samsom spraken zich uit voor prestatiebekostiging, al waarschuwde de PvdA-leider ervoor om 'er niet te veel van te verwachten'. Volgens hem is het beter om bij het bewaken van de kwaliteit studenten meer inspraak te geven. Buma vindt prestatiebekostiging, waarbij hogescholen en universiteiten beloond worden voor goed onderwijs, een 'verkeerde prikkel'. Sap noemde het 'een doodlopende weg' en ook Slob raadde het af.

De circa drieduizend aanwezige studenten mochten na afloop van het debat bepalen wie de winnaar van het debat was. Samsom en Pechtold kwamen samen als winnaar uit de bus.

Bij het debat waren VVD, SP en de PVV niet vertegenwoordigd. Ze waren wel uitgenodigd door het Utrechts Studenten Corps, dat het debat organiseerde.