computer muis

AMSTERDAM (Novum) - Het virus dat de computersystemen van onder meer een aantal gemeenten platlegde is onder controle. Sinds vrijdagochtend zijn er bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) geen nieuwe meldingen meer binnengekomen. Een aantal organisaties is nog bezig met het schoonmaken van hun systemen en bestanden, laat het NCSC weten.

Het Dorifelvirus manifesteerde zich sinds woensdag. Dertig gemeenten, bedrijven en andere instellingen werden erdoor getroffen.

Het virus vervangt Word- en Excel-documenten door een uitvoerbaar script. Het installeert zich zodra twee keer op het bestand wordt geklikt. Met het Dorifelvirus kunnen hackers op afstand zoeken naar gegevens, de computers gebruiken om spam mee te versturen of inzetten voor een aanval op een website.

Sinds het NCSC bekendmaakte dat het virus toesloeg, zijn er tools beschikbaar gesteld om beschadigde documenten te herstellen. Daarnaast is met behulp van internetaanbieders het IP-adres waar het virus naar verwees onbereikbaar gemaakt.