toetsenbord computer

AMSTERDAM (Novum) - Zeker dertig instellingen, waaronder gemeenten, bedrijven en universiteiten, zijn tot nu toe getroffen door het nieuwe virus dat sinds woensdag computersystemen platlegt. Naar verwachting groeit dat aantal de komende dagen nog, meldt een woordvoerder van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) donderdag.

De slachtoffers van het virus bevinden zich door het hele land. Het spitst zich niet toe op een bepaalde sector. Het aantal meldingen stijgt waarschijnlijk nog omdat het virus na infectie pas actief wordt als een computer opnieuw wordt opgestart en dan pas opvalt. Ook is de verwachting dat mensen vaker antivirusprogramma's gaan inzetten nu het virus bekender wordt.

Het virus verspreidde zich dinsdag al, maar werd pas woensdag opgemerkt bij de gemeenten Den Bosch, Weert en Borsele. Inmiddels zijn meer gemeenten besmet, waaronder Tilburg, Almere, Nieuwegein en Buren. Het virus heeft het voorzien op Word- en Excel-documenten. Hackers kunnen op afstand gegevens inzien of de computer inzetten voor het versturen van spam.