Fotografie Studio VU

AMSTERDAM (Novum) - De ondernemingsraad van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is het niet eens met een besluit van het universiteitsbestuur waardoor meer dan honderd gedwongen ontslagen onontkoombaar zijn. Het personeel stapt daarom naar de rechter, laat de voorzitter van de ondernemingsraad Ottho Heldring vrijdag weten.

Volgens Heldring is de financiële onderbouwing van bezuinigingen van 21 miljoen euro op de bedrijfsvoering van de universiteit onvoldoende. Daarvoor zouden 450 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen, met honderd tot tweehonderd gedwongen ontslagen als gevolg.

De ondernemingsraad heeft cijfers van de VU laten narekenen, waaruit zou blijken dat er minder hoeft bezuinigd te worden dan 21 miljoen en dat de universiteit er beter voorstaat dan het bestuur schetst. Bovendien kosten de maatregelen op korte termijn 33 miljoen euro aan ontslagvergoedingen, betoogt Heldring.

Hoewel de ondernemingsraad gezien de teruglopende rijksbijdrage inziet dat sommige bezuinigingen uiteindelijk niet te vermijden zijn, is de huidige oplossing van het bestuur volgens hem niet de juiste. Met de 'bestuurlijke keuze' zet de VU volgens Heldring 'een stap achteruit'. "Voorzieningen zullen verdwijnen, zoals studentenbalies, zodat studenten minder goed worden geholpen."

Een woordvoerder van de universiteit kon nog geen reactie geven op de aangekondigde rechtsgang.

Foto: Fotografie Studio VU