Universiteit van Amsterdam (UvA)

AMSTERDAM (Novum) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat twee rijksmonumenten op het Binnengasthuisterrein overkoepelen voor de bouw van een studiecentrum met bibliotheek. Met het ontwerp, dat voor het eerst is uitgewerkt, worden de gebouwen behoed voor de sloop. Dat meldt een woordvoerder maandag na berichtgeving in het Parool.

De universiteit wilde het studiecentrum van de geesteswetenschappenfaculteit aanvankelijk in een nieuwbouwpand onderbrengen. Daarvoor moesten de monumenten in het centrum van Amsterdam, de zogeheten Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis, wijken. Het sloopplan riep bij monumentenorganisaties en studenten veel weerstand op.

Na talloze procedures liet de UvA in maart weten onder voorwaarde bereid te zijn af te zien van het nieuwbouwproject. Maandag werd het nieuwe basisontwerp gepresenteerd waarin de monumenten behouden blijven, en worden overkapt met een glazen structuur. Een universiteitswoordvoerder verzekert dat de plannen steun genieten van erfgoed- en monumentenorganisaties. Ook stadsdeel Centrum is akkoord.

Het is de bedoeling dat het nieuwe ontwerp net zo veel gaat kosten als het oorspronkelijke voorstel. Als alles volgens plan verloopt, moet het studiecentrum met bibliotheek in 2017 af zijn. Het idee is dat ook de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen haar geesteswetenschappen op het terrein onderbrengt.