Normal_duurzaam

WAGENINGEN – Een arbeidsmarktverkenning van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) van de universiteit van Wageningen wijst op een toegenomen vraag naar hbo’ers die gespecialiseerd zijn op het gebied van biobased economy, zo meldt punt.avans.

De LEI Wageningen onderzocht een aantal sectoren, waaronder chemie, farmacie en agro & food. Daar bleek nu al een tekort aan technisch geschoold personeel te zijn. De bedrijven die door de onderzoekers voor de arbeidsmarktverkenning zijn benaderd gaven aan dat het tekort de komende jaren verder zal toenemen. Steeds meer bedrijven maken de laatste tijd de overstap van fossiele grondstoffen naar biomassa.

Uit de arbeidsmarktverkenning van de universiteit is bovendien een bijzondere conclusie te trekken: bedrijven blijken geen behoefte te hebben aan biobased specialisten, maar aan vakmensen die in staat zijn om samen te werken met andere specialisten. Om tegemoet te kunnen komen aan de vraag vanuit het bedrijfsleven, is het zaak dat er in het onderwijs niet alleen aandacht wordt besteed aan typen biomassa en potentiële verwerkings-methoden, maar ook aan de logistieke en (bedrijfs)economische aspecten van biobased bedrijvigheid.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen