rijksakademie beeldende kunst amsterdam

AMSTERDAM (Novum) - De Rijksakademie van Beeldende Kunsten en De Ateliers hebben maandag een gezamenlijk subsidieplan ingediend bij het rijk. De postacademische instellingen voor beeldend kunstenaars gaan nog rond de zestig mensen opleiden, ongeveer vijftien procent minder dan nu.

De instellingen willen blijven werken vanuit hun huidige locaties aan de Sarphatistraat en de Stadhouderskade in Amsterdam. Ook roepen ze op de structurele rijkssubsidie in de toekomst niet helemaal stop te zetten. "Het is niet verantwoord een dergelijk vitaal onderdeel van de kunst en cultuur geheel aan de markt over te laten."

De Rijksakademie noemt een politieke oplossing voor de hoge huisvestingskosten als voorwaarde voor het slagen van de samenwerking. De huur van het rijksmonument bedraagt 1,9 miljoen per jaar. De academie krijgt nu nog 3,4 miljoen euro rijkssubsidie. Samen met De Ateliers kan de instelling rekenen op anderhalf miljoen euro.

Het samenwerkingsplan moest maandagmiddag zijn ingeleverd bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Raad voor Cultuur komt in augustus met een advies over het voorstel.