Normal_tu_delft

DELFT – Studenten van de Technische Universiteit (TU) Delft hebben het afgelopen weekend net naast de eerste prijs gegrepen bij het Formula Student op Silverstone.

Het vierwiel aangedreven elektrische racewagen van het DUT Racing Team behaalde 848 punten, twee minder dan de benzine-aangedreven racewagen van de Zweedse TU Chalmers. De ultralichte Delftse bolide was wel de beste elektrische racewagen en kreeg ook de prijs voor het beste ontwerp. Ook de waterstof-racewagen van Forze, een ander team van de TU Delft, presteerde goed. De studenten van dit team slaagden erin om als eerste met een brandstofcel in de competitie te rijden.

Het DUT Racing team doet al 12 jaar mee aan de competitie en heeft internationaal naam gemaakt met ‘het Delftse concept’: ultralichte racewagens. Vorig jaar bouwde het team voor het eerst een elektrische racewagen en dat was meteen een doorslaand succes. Met DUT11 wonnen de studenten vorig jaar zowel de wedstrijd op Silverstone als die op Hockenheim in de elektrische klasse. Dit jaar strijden voor het eerst de elektrische en verbrandingsmotoren in dezelfde klasse.

Ook het tweede Delftse team op Silverstone presteerde goed: hun racewagen was de eerste ooit die in de wereldwijde Formula Student competitie aan de race deelnam met aandrijving op basis van een waterstofbrandstofcel. In deze brandstofcel worden waterstof en zuurstof omgezet in zuiverwater en elektriciteit. Op het onderdeel sprint haalde het team een verdienstelijke 29ste plaats, waarmee ze tientallen benzinewagens achter zich hielden.

Formula Student is een internationale ontwerpcompetitie waar wereldwijd meer dan 400  universiteiten aan deelnemen. De racewagens gaan tijdens de evenementen de strijd aan op verschillende proeven, zoals een acceleratietest en een endurance-race. Ook het ontwerp wordt op verschillende aspecten beoordeeld. De race is oorspronkelijk opgezet vanuit de Amerikaanse auto-industrie, waar men behoefte had aan ingenieurs met meer praktische ervaring.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen