geld handen

MAASTRICHT (Novum) - Het Mondriaan Fonds gaat de komende twee jaar tweeënhalf miljoen euro steken in de verdere opleiding van beeldend kunstenaars. Zij kunnen via het fonds beurzen krijgen om te studeren aan postacademische instellingen in binnen- en buitenland.

Om de ingrijpende bezuinigingen bij de Nederlandse opleidingen te compenseren, gaat het gros van het geld naar kunstenaars die in Nederland willen doorstuderen. Zo reserveert het Mondriaan Fonds 1,2 miljoen euro voor 24 plaatsen aan de samenwerkende Rijksakademie van Beeldende Kunsten en De Ateliers.

Elf kunstenaars kunnen met een beurs van maximaal vijftigduizend euro doorstuderen aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Bij het Europees Keramisch Werkcentrum is via het fonds plek voor twaalf studenten die een beurs van maximaal twintigduizend euro krijgen.

Kunstenaars moeten de beurzen zelf aanvragen en worden gezamenlijk geselecteerd door het fonds en de postacademische instellingen. Het ministerie van OCW wil talentontwikkeling in de beeldende kunsten meer via de kunstenaars en minder via de academies stimuleren.

Vanaf 2013 wordt het aantal gegarandeerde plaatsen bij de instellingen verminderd. Hoeveel minder wordt pas later bekend.