Normal_universiteit_utrecht

UTRECHT - Op 13 december van dit jaar zal de Palestijnse filosoof en vredesactivist Sari Nusseibeh de Koningsbergerlezing verzorgen. Het is voor de derde keer dat deze prestigieuze lezing van de Universiteit Utrecht plaatsvindt. Nusseibeh is behalve filosoof ook schrijver, vredesactivist, voormalig politicus en sinds 1995 hoogleraar en president van de Al-Quds Universiteit in Oost Jeruzalem.

Nusseibeh onderscheidt zich in het Palestijnse conflict door zijn manier van onrecht aan de kaak te stellen. Hij beschouwt zichzelf als een onwillig politicus. Hij heeft een standvastig vertrouwen in het bereiken van vrede en vrijheid op vreedzame wijze. Daarbij is hij zowel een principiële man als een bruggenbouwer. Echter, zowel onder Palestijnen als onder Israëliërs wordt hij beschouwd als een controversieel figuur.

De Koningsbergerlezing is in 2009 door de Universiteit Utrecht ingesteld om jaarlijks de principiële daad van verzet van prof dr. Victor Koningsberger tegen de Duitse bezetter levend te houden als voorbeeld voor de huidige en toekomstige generaties van de eventuele noodzaak van daden van verzet tegen schending van fundamentele rechten blijvend te verzekeren. De denkbeelden van Sari Nusseibeh sluiten goed aan bij het gedachtegoed van Victor Koningsberger.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen