Normal_wetenschap_onderzoek_microscoop

UTRECHT - Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan Duitsland wat het investeringsbeleid met betrekking tot universitair onderzoek aangaat, zo pleitte vertrekkend bestuursvoorzitter Yvonne van Rooy van de Universiteit Utrecht gisteren in een interview op radiozender BNR.

"We zullen de komende jaren duizenden jonge onderzoekers minder hebben en dat is echt heel bedreigend voor onze sterke positie", aldus Van Rooy.

Ook Duitsland heeft fors moeten bezuinigen als gevolg van de financiële crisis, maar is in de afgelopen periode juist blijven investeren in (wetenschappelijk) onderzoek. “Wat ik dus bepleit is dat al die commissies uit de Tweede Kamer naar Duitsland gaan om te kijken hoe ze het daar aanpakken. Om te horen van de Duitsers zelf hoe belangrijk investeringen in onderzoek zijn.", opperde Van Rooy in de uitzending van radiopresentator Paul van Liempt.

Van Rooy vreest dat Nederland duizenden jonge onderzoekers (AIO's) zal mislopen als er geen extra geld beschikbaar wordt gesteld. "Het is heel zorgelijk dat in Nederland het besef ontbreekt dat investeringen in onderzoek belangrijk zijn".

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen