Normal_studenten_collegezaal_mooi

UTRECHT – Vandaag heeft de rechter uitspraak gedaan over de rechtmatigheid van langstudeerboetes in het hoger onderwijs. Deze boete blijft in stand voor de huidige en toekomstige voltijdstudenten, maar de rechter heeft ook bepaald dat deze sanctie onrechtmatig is voor een deel van de huidige deeltijdstudenten.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) zijn verheugd met het oordeel dat de langstudeerdersboete niet rechtmatig is voor deelstudenten, maar bijzonder teleurgesteld met de uitspraak van de rechter dat voltijdstudenten wel rechtmatig beboet mogen worden.

 “Dit betekent dat er momenteel meer dan 66.000 studenten worden geconfronteerd met een verandering van de regels tijdens het spel”, aldus Thijs van Reekum, voorzitter van het ISO. Het blijft namelijk wettelijk toegestaan om het collegegeld met 3.063 euro te verhogen voor voltijdstudenten die meer dan één jaar uitlopen op hun studie.

Daarentegen oordeelde de rechter dat de langstudeerdersboete wel onrechtmatig is voor de deeltijdstudenten die zich hebben ingeschreven voor februari 2011. Dit is een belangrijke overwinning voor de drie studentenorganisaties die tegen de boete naar de rechter zijn gestapt. Deze deeltijdstudenten worden nu terecht ontzien van de langstudeerdersboete en hoeven niet hun studie te beëindigen vanwege te hoog oplopende studiekosten. Voor alle deeltijdstudenten acht de rechter de gevaren reëel die zijn opgeworpen door de studentenorganisaties dat een leven lang leren voor deeltijdstudenten in gevaar komt.

De studentenorganisaties beraden zich nog op eventuele (juridische) vervolgstappen. “Gelukkig neemt het draagvlak voor de langstudeerdersboete in de politiek af”, aldus Kai Heijneman, voorzitter LSVb. “Steeds meer politieke partijen spreken zich uit tegen de langstudeerdersboete”. De drie studentenorganisaties roepen de politiek dan ook op om de langstudeerdersboete alsnog geheel terug te draaien. ”Ook gaan we streng toezien op de uitvoering van de langstudeerdersboete door de instellingen en trekken we direct aan de bel als het niet gaat zoals is voorgehouden door staatssecretaris Zijlstra”, zo stelt Jan Boers, voorzitter LKvV. De studentenorganisaties zullen tijdens de verkiezingscampagnes proberen de langstudeerdersboete alsnog van tafel te krijgen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen