Normal_vrouwe_justitia_justitie_recht_youtube

DEN HAAG (Novum) - De rechtbank in Den Haag bepaalt woensdag of de zogenoemde langstudeerboete rechtmatig is. Drie studentenorganisaties hadden een kort geding tegen de staat aangespannen in de hoop dat de maatregel, die langstudeerders bijna drieduizend euro meer aan collegegeld laat betalen, wordt aangepast.

De uitspraak van de rechter wordt vanaf 10.00 uur live uitgezonden door de NOS. Meteen na de uitspraak geven de aanwezige studentenorganisaties Interstedelijk Studenten Overleg, de Landelijke Studenten Vakbond en de Landelijke Kamer van Verenigingen hun reactie.

De langstudeerboete of 'Halbeheffing', genoemd naar staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD), moet studenten stimuleren hun opleiding snel af te maken. Het collegegeld wordt met 3063 euro verhoogd als studenten tijdens hun bachelor- of masteropleiding meer dan een jaar extra nodig hebben. De wet werd vorige zomer goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer en gaat vanaf komend studiejaar in.

De studentenorganisaties vinden het onterecht dat Zijlstra de regels 'tijdens het spel heeft veranderd'. De maatregel geldt namelijk niet alleen voor nieuwe studenten, maar ook voor studenten die al bezig zijn. Ook vinden zij dat deeltijd- en voltijdstudenten over een kam worden geschoren.

Afgelopen collegejaar stonden volgens de Landelijke Studenten Vakbond 79 duizend studenten ingeschreven die meer dan een jaar extra deden over hun studie. Volgend jaar zijn dat er volgens de bond sowieso meer dan 66 duizend.

Alleen studenten met een chronische ziekte, een bestuursfunctie of studenten die een schakeljaar volgen na hun hbo-diploma ontlopen de maatregel. Een recente oproep van onderwijsbestuurders om ook topsporters uit te zonderen van de boete werd door Zijlstra afgewezen. De Fontys Hogeschool liet daarop weten voor haar topsportstudenten het verhoogde collegegeld te compenseren.