Normal_novum.07-05-2012.0828

TUNIS (Novum/AP) - Een decaan van de universiteit van het Tunesische Manouba die een gesluierde studente zou hebben aangevallen, is donderdag in de rechtszaal verschenen. Decaan Habib Kazdaghli, die de faculteit geesteswetenschappen leidt, voert het verzet aan van seculiere docenten en studenten tegen de campagne van ultraconservatieve studenten, die een zwaarder islamitisch stempel op de universiteit willen drukken.

Deze zogenaamde Salafi's willen dat het er op de campus even buiten de hoofdstad Tunis voortaan vromer aan toegaat. Ze eisen gebedsruimtes en het recht voor studentes gesluierd examen af te leggen.

De spanningen tussen de beide kampen zijn het afgelopen jaar opgelopen. Zij demonstreerden over en weer, betogende studenten raakten slaags, en Salafi's verstoorden met een maandenlange zitblokkade de winterexamens.

Een jonge Salafi deed vervolgens aangifte tegen Kazdaghli, omdat die haar in zijn werkkamer zou hebben aangevallen. De decaan weerspreekt dat. Hij beweert dat hij zich slechts verdedigde tegen een opgewonden studente die ongevraagd zijn kantoor binnenstormde.

"Het slachtoffer is dader geworden", zei Kazdaghli. "Ik was de eerste die de twee gesluierde studentes aanklaagde die mijn werkkamer binnendrongen en mijn papieren plunderden."

Kazdaghli staat terecht voor 'geweldpleging door een ambtenaar in functie'. Voor dat vergrijp kan hij worden beboet en zestien dagen tot drie jaar de cel in draaien. De rechtszaak is op verzoek van de verdediging tot 25 oktober verdaagd.