Normal_vu_vrije_universiteit

AMSTERDAM – In de wetenschap dat de inkomsten in de periode 2013-2016 zouden teruglopen, besloot de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam flink te gaan bezuinigen. Onafhankelijk organisatieadviesbureau Berenschot stelt dat de bezuinigingsmaatregelen van de universiteit veel te ingrijpend en drastisch zijn, zo meldt het Parool.

Universiteitsblad Ad Valvas bericht dat volgens het onderzoek van Berenschot de geraamde negatieve jaarresultaten in de periode 2013-2016 niet realistisch zijn. Ottho Heldring, voorzitter van de ondernemingsraad (OR) van de VU, reageert opgelucht: “Goed nieuws. Alles bij elkaar valt volgens Berenschot de financiële noodzaak van 33 miljoen euro aan bezuinigingen weg”.

Een van de oorzaken van de miscalculatie is een te lage inschatting van inkomsten via het Rijk. Tegen 2016 kunnen deze inkomsten 22 miljoen euro hoger uitvallen dan het bestuur aanvankelijk had berekend. Berenschot stelt verder dat er extra kosten kunnen worden bespaard door de reorganisatie van de bedrijfsvoering geleidelijker door te voeren. Toch kan het organisatieadviesbureau niet ontkennen dat er ontwikkelingen ophanden zijn die nopen tot bezuinigen. De groeiende toestroom van studenten bijvoorbeeld zal de universiteit financieel parten gaan spelen aangezien het Rijk heeft aangekondigd minder geld te zullen uitkeren per student.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen