Normal_geld_in_handen

AMSTERDAM - Twaalf vooraanstaande Nederlandse bedrijven en instituten, waaronder Philips, AkzoNobel en Shell, hebben aangekondigd toponderwijs te gaan ondersteunen in de analytische chemie door middel van het beschikbaar stellen van werk- en stageplekken en het financieren van beurzen, zo meldt Netherlands Corporate News.

COAST, de Nederlandse publiek-private samenwerking op het gebied van de analytische chemie, is de initiatiefnemer van het uitdagende programma. Daarin krijgen geselecteerde hbo- en MSc-studenten jaarlijks 150 uur speciaal ontwikkeld extra onderwijs. Ook doen de studenten in de programma's veel relevante werkervaring op; zij volgen 'employeeships' en 'internships' bij bedrijven en onderzoeksinstituten die bij COAST zijn aangesloten.

Op deze manier krijgen studenten al in een vroeg stadium inzicht in het werk bij grote industriële bedrijven, onderzoeksinstituten en midden- en kleinbedrijven. De studenten werken dus niet alleen aan hun opleiding maar ook aan hun carrière. In ruil voor deze extra studie- en werkinspanning ontvangen de studenten een beurs van 3000 tot 5400 euro.

In augustus 2011 zijn 19 tweedejaars hbo-studenten aan het Analytical Sciences Talent Programme (ASTP) begonnen. Dit jaar zullen er 24 nieuwe tweedejaars studenten bij komen. De hbo-studenten komen van 8 verschillende hogescholen in Nederland. Een vergelijkbaar programma voor maximaal 10 academische MSc-studenten (het MSc+ programma) zal in augustus van start gaan.

De coördinatie van het hbo-programma is in handen van COAST in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het MSc+ programma wordt gecoördineerd in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam. De docenten voor beide programma's komen van een groot aantal bij COAST aangesloten universiteiten en bedrijven.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen