Normal_ict_digitaal_computer_muis

NIJMEGEN - Het gebeurt niet vaak dat het onderzoek van een bachelorstudent leidt tot een publicatie. Het bachelor-onderzoek van Dick van den Broek, inmiddels masterstudent aan de Radboud universiteit in Nijmegen, kwam hiervoor in aanmerking. Hij hield een sterrenkundige rekenmethode tegen het licht.

Het artikel in ArXiv is gebaseerd op onderzoek dat Van den Broek uitvoerde tijdens het derde jaar van zijn bachelor. Zijn interesse in de relativiteitstheorie bracht hem in contact met sterrenkundige Gijs Nelemans, die nog wel een fraaie kwestie voor hem had liggen.

Perfecte bol
Sterren zijn niet perfect bolvormig, maar daar wordt bij het maken van bepaalde berekeningen - zoals de zwaartekrachtsgolven uitgezonden door om elkaar cirkelende sterren - wel vanuit gegaan. Omdat de manier waarop de massa is verdeeld, invloed heeft op de uitkomst van de berekening, heeft dat wellicht een afwijking tot gevolg. De aanname is altijd geweest dat het om een marginale afwijking gaat.

Het onderzoek van Van den Broek beantwoordt de vraag of dat klopt. “Er is een afwijking”, zegt Van den Broek. “En die is inderdaad maar erg klein. Voor mij zou het mooi zijn geweest als ze het al die tijd bij het verkeerde eind hebben gehad, dat zou een shockerende conclusie zijn geweest. Maar ik ben ook nu een blij man. Ik ben trots op mijn publicatie, ik heb toch maar mooi een bijdrage geleverd aan de wetenschap.”

© Nationale Onderwijsgids / Nationale Onderwijsgids