Normal_universiteit_utrecht

UTRECHT - In het najaar van 2012 bekleedt professor Joan Scott als laatste de Vrede van Utrecht wisselleerstoel bij het Centre for the Humanities aan de Universiteit Utrecht. Scott heeft wereldfaam verworven op het gebied van genderstudies en cultuurgeschiedenis.

Als historica is Scott verbonden aan het prestigieuze Institute for Advanced Study in Princeton. In haar nieuwe functie als hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht zal zij zich bezighouden met de positie van vrouwen en homoseksuelen in de multiculturele Europese samenleving. De Vrede van Utrecht Leerstoel biedt in de aanloop naar de herdenking van 300 jaar Vrede van Utrecht in 2013 een wisselend gasthoogleraarschap voor spraakmakende personen uit de wetenschappelijke en culturele wereld.

Joan Scott’s boek The Politics of the Veil (2007) was een wereldwijd succes. Scott geeft hierin een rake analyse van de problemen in multicultureel Europa. Ze gaat in op de seculiere crisis in de Europese Unie in het algemeen en in Frankrijk in het bijzonder, en verbindt deze met het publieke debat over de positie van vrouwen en homoseksuelen. Scott stelt dat het hoofddoekjesverbod, dat in Frankrijk sinds 2004 van kracht is, symptomatisch is voor hoe Frankrijk haar voormalige koloniale onderdanen nog altijd niet als volwaardige burgers beschouwt. Dit onderwerp zal ook centraal staan in het Vrede van Utrecht hoogleraarschap van Joan Scott.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen