Normal_briefgeld_big_stacks

DEN HAAG – Vandaag wordt bekendgemaakt welke vijf veelbelovende scheikundestudenten de Topsector Chemiebeurs krijgen voor hun studie aan de Universiteit Utrecht. De beurs van 5000 euro per jaar is een initiatief van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) en een gift bovenop de bestaande studiefinanciering. De chemiebedrijven AkzoNobel, Teijin Aramid, Sachem, Van Wijhe Verf en Synbra stellen elk een beurs beschikbaar.

Topsector Chemiebeurs
In totaal deden 30 zeer talentvolle aankomende studenten scheikunde mee aan de gezamenlijke selectieprocedure van de chemiebedrijven en Universiteit Utrecht. De selectiecommissie was zeer onder de indruk van het niveau van de kandidaten. Vijf studenten zijn geselecteerd voor de Topsector Chemiebeurs en mogen deelnemen aan een prestigieus honoursprogramma. Twaalf studenten die net niet in aanmerking kwamen voor de beurs, krijgen een studieboekenpakket ter waarde van 500 euro aangeboden door de Universiteit Utrecht.

De chemische industrie en de universiteiten vinden dit initiatief noodzakelijk om het verwachte tekort aan bèta’s en technici terug te dringen. Bovendien heeft de chemische industrie toptalent nodig om de ambities van de sector te realiseren, zoals de beoogde positie in de wereldwijde top drie van slimme materialen in 2050. Volgend jaar wordt het beurzenstelsel landelijk uitgerold binnen universiteiten en hbo-instellingen, in samenwerking met de andere beurzen binnen de topsector chemie voor analytische wetenschappen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen