Normal_smartphone

LEIDEN - Het project ‘Meet fijnstof met je smartphone’ van Leidse sterrenkundigen is een van de drie kanshebbers voor de Academische Jaarprijs 2012.

Het project behelst een vorm van crowd sourcing: burgers die zich aanmelden kunnen meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek naar fijnstof in de lucht in Nederland. Hiervoor moeten ze wel in het bezit zijn van een smartphone. Hiermee kunnen ze, met behulp van een door het team ontwikkeld opzetstukje, metingen aan de lucht doen. Bij het meetgereedschap hoort ook een app. Bij de metingen wordt gebruik gemaakt van SPEX-technologie (Spectropolarimeter for Planetary EXploration).

Als ‘Meet fijnstof met je smartphone’ wint, wordt het prijzengeld van een ton besteed aan de productie en verspreiding van 10.000 opzetstukjes en zal er volgend jaar in mei overal in Nederland op dezelfde dag een meting van fijnstof worden verricht. De deelnemers starten de app en richten hun telefoon, voorzien van opzetstukje, op (een stukje) heldere lucht. Zo kunnen verschillende soorten fijnstof in de lucht worden gemeten. Met behulp van de app gaan alle gegevens naar een centrale database op basis waarvan de verzamelde data kunnen worden omgezet in een fijnstofkaart van Nederland.

De Academische Jaarprijs is bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. De winnaar van de Academische Jaarprijs 2012 wordt op 24 oktober bekend gemaakt. Het publiek bepaalt via internetstemming wie de Labyrint Publiekprijs wint.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen