Normal_vakantie_zwembad

GRONINGEN - Vandaag reikt rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen het honderdste zwemdiploma uit aan een buitenlandse student, zo meldt Dichtbij.nl. Met de zwemlessen voor deze studenten is in 2006 begonnen. Gezien de toenemende belangstelling voorzien de lessen in een duidelijke behoefte.

“Je staat er versteld van hoeveel mensen niet kunnen zwemmen,” zegt sportdocent Johan Poppinga die de zwemlessen vanaf 2006 heeft gegeven. “In veel landen leert men dat niet. Terwijl aan de RUG en Hanzehogeschool steeds meer buitenlandse studenten studeren. We hebben al een keer of drie, vier meegemaakt dat buitenlandse studenten bij het algemene zwemuur dreigden te verdrinken. Ze zetten in de kleedkamer hun zwembrilletje op en stapten zo het water in, zonder dat ze wisten dat het daar 2,60 meter diep is. Dat is een van de redenen geweest om met de zwemlessen te beginnen.”

Een andere reden om de lessen aan te bieden, is dat de studenten nauwelijks in gemeentelijke baden terechtkunnen om te leren zwemmen. Op kinderzwemles gaan ze ook niet. De buitenlanders komen overal vandaan, uit Iran, Irak, Polen, Italië, Zuid-Amerika, Afrika. De laatste tijd doen opvallend veel mensen uit China en India mee. De zwemlessen worden aangeboden door de ACLO, de studentensportorganisatie van de RUG en de Hanzehogeschool Groningen. Vanwege het succes overweegt de ACLO het aantal uren uit te breiden.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen