Normal_universiteit_utrecht

UTRECHT - Leerlingen van 35 ‘WON-scholen’ uit heel Nederland presenteren op woensdag 20 juni bij de Universiteit Utrecht de allerbeste onderzoeken die zij het afgelopen jaar hebben uitgevoerd. Op WON-scholen leren vwo-leerlingen al vanaf de brugklas hoe je onderzoek doet.

Tijdens de landelijke WON Manifestatie, waarvan de Universiteit Utrecht dit jaar gastheer is, kiest een deskundige jury een winnaar, is er een wetenschapsquiz en geven twee Utrechtse wetenschappers een minicollege aan de scholieren. 

Ongeveer 250 scholieren uit zowel onderbouw als bovenbouw bevolken op 20 juni het Educatorium in de Uithof in Utrecht om de presentatie van hun genomineerde klasgenoot te ondersteunen en te luisteren naar die van de andere afgevaardigden. Na de presentaties buigt een deskundige jury zich over de vraag wie het predikaat ‘allerbeste onderzoek’ verdient. Oud-rector magnificus van de Universiteit Utrecht, prof. dr. Willem Hendrik Gispen, is juryvoorzitter.

Op WON-scholen leren vwo-leerlingen al vanaf de brugklas hoe je onderzoek doet met een open, onderzoekende geest tijdens het vak Wetenschapsoriëntatie. “Zo bereiden scholieren zich optimaal voor op een wetenschappelijke studie”, aldus projectmanager Marten Knip van de WON-Akademie. Elk jaar selecteren deze scholen het onderzoek dat qua kwaliteit en originaliteit bovenaan staat. De betrokken leerlingen worden uitgenodigd om de landelijke manifestatie bij te wonen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen