Docent leraar

UTRECHT (Novum) - Universiteiten gaan voortaan meldingen van fraude door wetenschappers met elkaar delen. Dat heeft de vereniging van universiteiten VSNU vrijdag op haar website bekendgemaakt.

De kwestie rondom voormalig hoogleraar Diederik Stapel, die bij ruim de helft van zijn publicaties met onderzoekdata sjoemelde, deed dit jaar de discussie over wetenschappelijke integriteit opwaaien. Door de nieuwe regels moet een universiteit ervan op de hoogte zijn als een wetenschapper solliciteert die eerder fraude heeft gepleegd.

Wetenschappers moeten voortaan als ze aan de slag gaan bij een universiteit verklaren bekend te zijn met de code wetenschapsbeoefening en beloven deze na te leven. Daarnaast wordt er bij studenten en promovendi extra aandacht gegeven aan de juiste manier van onderzoek doen.

De VSNU heeft een vrijdag een aangepaste versie van de code op haar website geplaatst. Daar is onder meer een landelijke definitie van schendingen van de code opgenomen.

In het verleden begane overtredingen zijn geanonimiseerd op de website van de VSNU geplaatst. Datzelfde wordt gedaan met toekomstige overtredingen.

De aanscherping van de gedragscode werd in maart al door de universiteiten aangekondigd.