Normal_universiteit_utrecht

UTRECHT - De Universiteit Utrecht gaat zich inspannen om studenten die een talenstudie doen beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Een van de manieren waarop wordt geprobeerd dit te bereiken is door een stage tijdens de studie verplicht te stellen, zo meldt Metronieuws.

“Vanaf 2013 zullen zij zich bewuster zijn van hun mogelijkheden”, stelt Wiljan van den Akker, decaan aan de faculteit Geesteswetenschappen. Afgestudeerde taalstudenten hebben vandaag de dag de grootste moeite met het vinden van een baan, hun inkomen zit ver onder het gemiddelde salaris van een academicus en bovendien werken in negen van de tien gevallen onder hun niveau, zo is gebleken uit onderzoek van Elsevier/SEO.

De Universiteit Utrecht is maar al te bekend met dergelijke verhalen van alumni. “Je kunt heel veel met een talenstudie, als je maar weet hoe je jouw kennis moet gebruiken”, legt Van den Akker uit. “Daarom willen we afgestudeerden werkzaam in het bedrijfsleven bij colleges gaan betrekken. Daarnaast zullen alle studenten straks in de master verplicht stage lopen. Deze moet heel nadrukkelijk gericht zijn op het verstevigen van hun positie op de arbeidsmarkt. Ook de master moet zich specifiek gaan richten op het vinden van een beroep dat bij de student past.”

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen