Normal_studenten_ondernemers_jonge_ondernemers

Vandaag maken het Erasmus Centre for Entrepreneurship van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en Sagamores, een stichting ter bevordering van jong ondernemerschap, bekend dat zij in september een nieuw programma lanceren: het Students Entrepreneurs Excellence Programme (StEEP). Dit onderwijsprogramma maakt het voor studenten mogelijk een succesvol eigen bedrijf te combineren met een volwaardige academische opleiding, zo meldt NuZakelijk.nl

Nederland staat te boek als meest ondernemende land van de Europese Unie. Met circa 25.000 ondernemers onder de 25 ontstaan soms echter ongewenste neveneffecten, zoals ‘college drop-outs’. In de Verenigde Staten is dit al een bekend fenomeen, met als voorbeelden Mark Zuckerberg (Facebook) en Steve Jobs (Apple). Topondernemers, die er niet in slaagden bedrijf en studie te combineren.

Sagamores onderzocht voor Nederland de achterliggende reden. De crux van het probleem bleek hem te zitten in de gebrekkige flexibiliteit in het onderwijscurriculum. “Er zijn gevallen bekend waarbij student-ondernemers een tentamen ´Finance´ niet haalden, omdat ze op dat moment voor zaken bij een grote investeerder aanwezig waren in Engeland. Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop. Haal zulke kennis naar de collegezaal en inspireer leeftijdsgenoten”, aldus Bernd Damme, bestuurder bij Sagamores. “Juist door de theorie van onderwijs en de praktijk van ondernemerschap te combineren, zorg je voor betere academici en sterkere ondernemers”.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen