Leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) die nog een herexamen moeten maken, hebben vaak een probleem als ze zich nog willen aanmelden voor het hoger onderwijs. Vanwege de herkansing zijn ze te laat met inschrijven en laat de onderwijsinstelling ze niet meer toe. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.
Twee herkansingen moet de 19-jarige Timo uit Amsterdam nog maken. Deze herexamens voor Nederlands en wiskunde vinden plaats op donderdag 5 september. Zijn diploma moet hij echter voor zaterdag 31 augustus inleveren, wil hij aan een vervolgstudie beginnen. Voor twee studies heeft Timo zich ingeschreven. Media en informatie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en voor international business administration bij de Vrije Universiteit (VU). Een van de universiteiten kan hem nu alsnog weigeren. Dan heeft Timo nog geen groot probleem.
Aan de studie beginnen
Het is alleen nog steeds niet duidelijk of Timo wel aan zijn studie kan beginnen. Met beide universiteiten heeft hij contact gezocht terwijl hij eigenlijk voor zijn herkansingen wil leren. De UvA maakt misschien een uitzondering voor Timo. De VU wil nog steeds dat Timo op 31 augustus zijn diploma inlevert. “Beide universiteiten laten op hun websites weten dat ze studenten met problemen hulp bieden, maar zo ervaar ik dat niet”, aldus Timo. Hij begint sowieso al met een achterstand omdat hij niet mee kan doen aan de introductieweek.
Herexamens speciaal onderwijs
Ongeveer veertig examenkandidaten per jaar vragen hulp bij de LBVSO omdat ze tegen dit probleem aanlopen. De herexamens van het speciaal onderwijs lopen namelijk nog door tot 7 september. Hogescholen en universiteiten sluiten de inschrijvingsperiode op 31 augustus. Nieuwe studenten krijgen te horen dat ze te laat zijn met inschrijven als ze zich toch nog voor een studie proberen aan te melden.
Flexibeler in het toelaten van vso-leerlingen
Hogescholen en universiteiten zouden flexibeler moeten zijn als het aankomt op het toelaten van vso-leerlingen die nog middenin in hun herexamens zitten. Deze herexamens zouden ook eerder ingepland kunnen worden. De leerlingen weten dan ruim voor de inschrijfdeadline van het hoger onderwijs of ze geslaagd zijn of dat ze nog moeten herkansen. De Dienst Uitvoering Onderwijs en het College voor Toeten en Examens nemen de staatsexamens af. Door een tekort aan examinatoren zeggen ze dat ze de data voor de herexamens niet eerder kunnen inplannen. “De leerling is nu de dupe”, aldus beleidsadviseur Merijn Wolterbeek van de LBSVO.
Universiteiten bewegen niet echt mee, zo ziet Wolterbeek. De inschrijvers krijgen geen uitzonderingspositie. Ze kunnen er zelf vaak niet eens iets aandoen. Leerlingen die nu geweigerd worden voor hun vervolgstudie kunnen volgens Wolterbeek behoorlijk in een dip raken.
Deadline staat vast
Het hoger onderwijs heeft nu eenmaal schriftelijk vastgelegd staan dat de deadline voor inschrijving op 31 augustus valt, zegt woordvoerder van de VU Cassandra Appelman. “De universiteit wil best flexibeler werken, maar de wet moet dan toegeeflijker zijn.”
De VU krijgt per jaar één verzoek van een vso-leerling die zijn examen niet op tijd afgerond heeft. Volgens Appelman kan de universiteit alleen een uitzondering maken als het diploma met de datum van 31 augustus met vertraging wordt ingeleverd. Een herexamen begin september is dat dus niet mogelijk.
Net zoveel rechten als iedereen
Leerlingen uit het speciaal onderwijs hebben volgens GroenLinks-PvdA-Kamerlid Lisa Westerveld net zoveel recht om aan een vervolgopleiding te beginnen als andere studenten. Ze heeft inmiddels schriftelijke vragen hierover gesteld.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Zet nog even een s in de naam van CvTE. Dan staat er niet meer College voor Toeten en Examens.