Chauffeurs en busjes leerlingenvervoer Breda staan klaar, maar leerlingen missen

Voor 540 Bredase leerlingen die naar het speciaal onderwijs gaan, staan er in augustus genoeg busjes en chauffeurs klaar om ze weg te brengen. Het is wel spannend of al die leerlingen ook daadwerkelijk in de busjes zitten, want een week voor de deadline zijn er nog maar weinig aanmeldingen binnengekomen. Dat meldt BN DeStem.

Voor 540 leerlingen is er plek, aldus wethouder Arjen van Drunen. “We kunnen evenveel leerlingen vervoeren als dit jaar.”

Deadline 

Of er in augustus nu meer of veel minder leerlingen naar school gebracht moeten worden weet de gemeente Breda niet. De deadline voor het aanmelden staat op 1 juni. Het aantal aanmelding komt nu nog niet in de buurt van de 540. De teller staat nu op tweehonderd en een beetje. De helft van de leerlingen missen we nu nog, aldus Van Drunen.

Ouders hebben in de afgelopen weken al een brief van de gemeente Breda gehad met een herinnering. Alle ouders ontvangen deze week nog een brief van de chauffeur zelf. “En we gaan ook bellen.” Ouders die hulp nodig hebben met de aanmelding, kunnen hulp krijgen vanuit de gemeente. “Maar ouders moeten hun kind wel zelf aanmelden.”

Tweehonderd schoolgaande kinderen missen nog 

Er missen nu dus nog zo’n tweehonderd schoolgaande kinderen, maar vervoerder Connexxion kan daar weinig mee. Alle adresgegevens van de leerlingen zijn nodig wil de vervoerder de routes gaan uittekenen voor de chauffeurs. Meestal starten ze daar in de zomer mee.

Het is mogelijk, dat als een ouder na 1 juni een aanvraag doet, het kind in de eerste paar weken van het nieuwe schooljaar geen plek heeft in een taxibus. De gemeente Breda denkt erover om een grijze lijst te maken. Daar staan dan alle kinderen op die nog aangemeld moeten worden. Scholen moeten die informatie aan de gemeente geven, maar dat is lastig wat betreft privacy.

Miscommunicatie met Connexxion 

Vorig jaar ontstond er miscommunicatie tussen Connexxion en Breda over de hoeveelheid leerlingen die vervoerd moesten worden. Er waren te weinig chauffeurs vanuit Connexxion beschikbaar. Sommige leerlingen stonden maandenlang op een wachtlijst. Dat wil Breda nu graag voorkomen.

Volgens Van Drunen krijgen nu tientallen mensen in de gemeente Breda met een uitkering een cursus, waardoor ze in het leerlingenvervoer aan de slag kunnen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk