Leerlingenvervoer speciaal onderwijs in Breda is een grote puinhoop

Huilende kinderen en boze ouders. De eerste schoolweek in Breda bij een aantal scholen in het speciaal onderwijs is slecht begonnen. Maandag werden lang niet alle leerlingen op tijd opgehaald of weer thuisgebracht. Dat meldt Omroep Brabant. 

: Het gaat om drie scholen in het speciaal onderwijs waar het bij een nog onbekend aantal kinderen uit Breda en omstreken mis is gegaan. Het gaat om leerlingen van Het Kasteel, het Breda College en ONS SBO.

Veel te laat en andere chauffeur 

De zevenjarige Lieva uit Breda zit op ONS SBO en stond maandagmorgen om half acht klaar met haar jas al aan te wachten op de schooltaxi. Die kwam pas om kwart over acht en dat is veel te laat. “De chauffeur was ook nog iemand die ze niet kende. Dat is waar, want er is van tevoren altijd een kennismaking”, aldus moeder Wendy.

Daarna kwam er nog een taxi om Lieva op te halen. “De chauffeuse was gelukkig heel aardig en zei dat het een enorme puinhoop was. Dat het al de derde keer die ochtend was dat dit gebeurde.” Vervolgens gaat het op de terugreis helemaal fout. Lieva werd niet opgehaald en stond nog op school. Uiteindelijk is ze door de partner van Wendy van school gehaald.

Woensdag was er geen taxi 

Ook op dinsdag gaat het mis en werd Lieva zelfs pas om kwart over tien opgehaald. En de lessen beginnen om half negen. Woensdag kwam er helemaal niemand. Moeder Wendy verwijt de school niets, het probleem zit namelijk bij vervoerder Connexxion en de gemeente Breda.

Contact met de gemeente en Connexxion 

Wendy nam zelf al contact op met de gemeente en Connexxion. “Ik heb Breda drie keer gemaild, maar die reageren niet. En bij Connexxion stond ik elke keer minimaal veertig minuten in de wacht en werd een gesprek zelf afgekapt door de hoorn op de haak te gooien.”

Personeelstekort 

De chauffeurs van de busjes van Connexxion zien ook in dat het allemaal niet zo lekker loopt in deze eerste schoolweek. “Er rijden tachtig busjes en het duurt even voordat alle chauffeurs dat door hebben. En het personeelstekort is overal.

Dochter blijft voorlopig thuis 

Wendy gelooft niet meer zo snel dat het allemaal wel goedkomt. Ze houdt dochter Lieva voorlopig thuis. “Naar school komen doet ze wel, maar ben ik zelf bij, maar komt ze ook weer thuis? Ik kan haar niet altijd zelf ophalen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk