Leerlingen protesteren tegen scheiding van speciaal onderwijs en Kindcentrum

Donderdag 26 oktober gingen leerlingen, ouders en docenten in Gennep de straat op om te protesteren en hun onvrede te uiten. Het Kind Expertise Centrum (KEC), dat in 2021 haar deuren opende, blijkt namelijk te weinig ruimte te hebben om alle leerlingen in het speciaal onderwijs daar te huisvesten. Het gevolg is dat er een nieuw schoolgebouw wordt gebouwd, waardoor leerlingen van elkaar worden gescheiden, zo melden GennepNews en het Algemeen Dagblad.

Ouders, leerlingen, belanghebbenden en docenten vinden de scheiding van het KEC en Speciaal Onderwijs Mikado onacceptabel. De gemeente Gennep besloot namelijk in 2017 om middels het KEC inclusiever onderwijs op te richten. Nu zou het speciaal onderwijs dus door gebrek aan ruimte alsnog worden gescheiden van het Kindcentrum. Om hun onvrede te uiten, werd er al eerder een petitie opgezet tegen het besluit om het KEC te verhuizen. Nu zetten de betrokkenen kracht bij aan hun eerdere woorden door een protest te organiseren.

Leerlingen speciaal onderwijs blijven achter

Door de mogelijke verhuizing van het KEC naar een gloednieuw gebouw is het dus goed mogelijk dat de leerlingen van SO Mikado achterblijven in het oude gebouw. Veel leerlingen van het speciaal onderwijs hebben hun leeftijds- en klasgenoten dus moeten uitzwaaien, toen zij vertrokken naar het nieuwbouwpand.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer