Proef met reiskostenvergoeding leerlingen praktijkonderwijs

In het schooljaar 2023-2024 doen we een proef met reiskostenvergoeding voor zo'n 295 jongeren in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs. Hiermee willen we de financiële drempels om naar school en stageplek te komen, verlagen. Dat meldt de gemeente Amsterdam. 

Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken): "Reiskosten mogen geen belemmering zijn voor het volgen van onderwijs. Waar jongeren in het reguliere mbo-onderwijs recht hebben op een studentenreisproduct, heeft deze groep dat niet. In afwachting van nieuwe regelgeving uit Den Haag komt Amsterdam deze leerlingen aankomend schooljaar al tegemoet, zodat zij kosteloos naar stage en school kunnen reizen.”

Pro-roc traject 

De proef geldt voor alle laatstejaars leerlingen van het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs. Ook jongeren die een zogenoemd pro-roc traject volgen in de regio Groot-Amsterdam komen in aanmerking. Het pro-roc traject is een opleidingstraject waarbij leerlingen ook een mbo entreeopleiding volgen en een mbo entreediploma halen.

Financieel in de knel 

Een deel van de Amsterdamse jongeren raakt financieel in de knel omdat zij zelf hun reiskosten moeten betalen om op hun mbo-school of stageadres te komen. Dit heeft gevolgen voor hun onderwijservaring en latere kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast bestaat het vermoeden dat sommige jongeren om deze reden niet voor het pro-roc kiezen maar zich direct inschrijven voor een entreeopleiding, terwijl het pro-roc traject beter bij ze past. We onderzoeken met deze proef of het vergoeden van reiskosten ervoor zorgt dat jongeren meer aanwezig zijn, en of er minder jongeren direct overstappen naar het mbo.

Extra geld beschikbaar gesteld 

Het Rijk heeft extra geld beschikbaar gesteld om jongeren in een kwetsbare positie te helpen om een baan te krijgen of te behouden. De proef wordt met dit geld betaald.

Door: Nationale Onderwijsgids