Nieuwe lesmodule over Whatsapp voor VSO-leerlingen

VodafoneZiggo biedt een gratis lesmodule aan voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (VSO). Met deze module willen ze de digitale vaardigheden van jongeren tussen de twaalf en achttien jaar in het speciaal onderwijs verbeteren. Ook is de module onderdeel van het bredere lesprogramma Online Masters voor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs. Dat meldt Computable. 

Leerlingen in het speciaal onderwijs leren met deze module hoe WhatsApp werkt en wat je daar precies mee kan. Ook krijgen ze tips om ervoor te zorgen dat WhatsApp voor iedereen plezierig blijft. Er worden voorbeelden uitgereikt over online pesten en sexting. Aan de hand daarvan gaan ze met elkaar en de leerkracht in gesprek. Hiermee leren ze wat ze moeten doen als iemand vraagt om seksueel getinte foto’s te sturen en hoe ze hun grenzen moeten aangeven.

Betere voorbereiding op de toekomst 

Uit een rapport van het Nederlands Jeugdinstituut blijkt dat jongeren in het speciaal onderwijs vaker slachtoffer zijn van cyberpesten, manipulatie en seksueel misbruik via social media. Op het voortgezet speciaal onderwijs is er een groot tekort aan lesmateriaal over digitale geletterdheid. De module van VodafoneZiggo sluit goed aan bij de behoefte van de leerlingen. Zij kunnen zich hiermee beter voorbereiden op de toekomst.

Digitale Innovatie 

De jury van de Computable Awards 2023 heeft het project ‘Digivaardig in het VSO’ genomineerd in de categorie Digitale Innovatie. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk