Onderwijsminister Wiersma geeft toe dat er problemen zijn met examens vso

Onderwijsminister Dennis Wiersma meldt in een brief als antwoord op Kamervragen dat het nu nog niet mogelijk is om alle staatsexamenkandidaten voorafgaand aan hun mondelinge examens tijdig te informeren over de resultaten die ze hebben behaald. Er loopt nu wel een onderzoek naar hoe dit mogelijk gemaakt kan worden. Dat meldt VOS/ABB.

De vragen kwamen van Tweede Kamerlid Paul van Meenen van D66. Hij vindt het niet wenselijk dat leerlingen zich niet goed kunnen voorbereiden op de mondelinge examens. Zeker niet als ze niet goed weten hoe ze gescoord hebben op het centraal schriftelijk examen. Minister Wiersma is het daarmee eens, maar volgens hem kan het nu nog even niet anders. 

Volgens Wiersma is het op dit moment nog niet mogelijk omdat de mondelinge college-examens op een aantal vso-scholen al halverwege juni starten. “Op dat moment zijn de uitslagen van de centraal schriftelijke examens nog niet beschikbaar.”

Aanpassen van de jaarplanning 

Wat een mogelijkheid zou kunnen zijn is het aanpassen van de jaarplanning. Alleen dan zou je wel de hele staatsexamenorganisatie moeten aanpassen. Wiersma wil dat het probleem met prioriteit wordt opgelost. Ook wil hij dat er zo snel mogelijk een oplossing komt, maar over een termijn heeft hij het nog niet. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk