Buitenspeelcoalitie luidt noodklok en lanceert Buitenspeelweek

Van woensdag 9 juni tot en met zondag 13 juni vindt de eerste editie van de Buitenspeelweek plaats. In deze week vraagt de Buitenspeelcoalite aandacht voor hun missie: buiten spelen, sporten en bewegen voor alle kinderen in Nederland mogelijk maken. Kinderen, jongeren, ouders, maar ook beleidsmakers en bedrijven worden -door middel van diverse activiteiten- opgeroepen om naar buiten te gaan of om buiten spelen mogelijk te maken. Dat is nodig ook, want de cijfers liegen er niet om. Dit meldt De Buitenspeelweek.

Buiten spelen, sporten en bewegen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Sterker nog: het is cruciaal voor hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling. Met de Buitenspeelweek vraagt de Buitenspeelcoalitie aandacht voor dit thema. En stimuleren ze kinderen en jongeren om naar buiten te gaan. Tegenwoordig spelen kinderen 6 keer minder buiten dan hun ouders en 15 procent van de kinderen speelt zelfs nooit buiten. Dat moet anders, vindt de Buitenspeelcoalitie.
 

Gebundelde krachten

De Buitenspeelweek is een initiatief van de Buitenspeelcoalitie. Iniatiefnemers Jantje Beton, de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation hebben samen met kennis- en onderzoekspartners het Mulier Instituut en het Kenniscentrum Sport & Bewegen de handen ineengeslagen om samen meer kinderen en jongeren structureel in beweging te krijgen. De Buitenspeelcoalitie wordt hierbij ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport.
 

Eerste editie Buitenspeelweek

Om meer impact te maken, wordt de bekende Buitenspeeldag uitgebreid naar de Buitenspeelweek. Van woensdag 9 juni tot en met zondag 13 juni aanstaande vindt de eerste editie plaats. De week wordt op woensdag afgetrapt met de Buitenspeeldag en worden er twee webinars georganiseerd. Op donderdag één voor beleidsmakers en op woensdag gaat Hannelore Zwitserlood in de webinar voor ouders en organisatoren op zoek naar het antwoord op de vraag hoe buiten spelen en bewegen leuk te maken. Met de hulp van kinderen wordt deze vraag aan diverse professionals voorgelegd. Ook is er een toolkit beschikbaar. Deze zit boordevol sport- en spelinspiratie, praktische tips en promotiemateriaal voor ouders en organisatoren.
 

Buitenspeeldag

Al 14 jaar organiseren Jantje Beton en Nickelodeon de Buitenspeeldag waarop gevierd wordt hoe belangrijk buiten spelen is. Kinderen kunnen in dit coronajaar de Buitenspeeldag Poster Walk volgen door de buurt. Op de website van de Buitenspeeldag is meer informatie te vinden over waar de posters verkrijgbaar zijn en laat Content Creator Sara Dol zien wat zij van plan is op 8 juni. Om de dag kracht bij te zetten, gaan tv-zenders Nickelodeon en Nick Jr. op woensdag 9 juni tussen 13:00 en 17:00 uur op zwart.
 
Op de website www.buitenspeelweek.nl is alle informatie over de verschillende programmaonderdelen en de Buitenspeelcoalitie terug te vinden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids