Scholenbouw moet echt anders

Wat corona ons leert is dat de Programma’s van Eisen voor nieuwe scholen echt anders moeten, zegt Bouwstenen voor Sociaal, landelijk platform voor publiek gefinancierd vastgoed. “We zouden de kwaliteit van de scholenbouw niet moeten laten afhangen van de conjunctuur.” Dit meldt Bouwstenen voor Sociaal.

Sonja Pool, projectleider nieuwbouw en renovatie van De Haagse Scholen, licht de gewenste verandering toe tijdens de Maatschappelijk Vastgoed Dag van Bouwstenen begin december. Haar oproep wordt door gemeenten en scholen breed onderschreven.  
 

Conjuctuurgevoelig

Pool baseert zich op jarenlange ervaring in de onderwijshuisvesting. Voor haar is de openbare basisschool Het Volle Leven in Den Haag een mooi voorbeeld van hoe het ook kan; duurzaam en voldoende geventileerd. Pool: “Zo’n school kunnen we nu niet meer bouwen. Daarvoor zijn de budgetten te laag. We zouden de kwaliteit van de scholenbouw niet moeten laten afhangen van de conjunctuur.”
 

Minder onderwijsruimte

“Bij nieuwe scholen vraagt de ventilatie extra aandacht en de luchtbehandelingsinstallaties extra ruimte. Dat zit feitelijk niet in de bekostiging, dus om dat te realiseren moet je wat inleveren op je onderwijsruimte. In een compacte stad als Den Haag leveren installaties op het dak ook problemen op, want mensen willen er niet op neerkijken. Daarnaast willen we ook zo veel mogelijk zonnepanelen op het dak”, aldus Sonja Pool. 
 

Beter bouwen

Sonja Pool pleit ervoor in de normering voor onderwijshuisvesting extra inpandige meters op te nemen en dat niet alleen voor installaties. “Ik vind dat je eerst moet beginnen om bouwkundig goed te bouwen, voor je aan de slag gaat met installaties. Waar ik nu bij nieuwbouw tegenaan loop is dat je vanwege de beschikbare budgetten moet bezuinigen op zaken waar je in verband met gezondheid en het onderwijs juist niet op wilt bezuinigen.
 

Doorbouwen tijdens corona

Binnen Bouwstenen wisselen gemeenten, scholen en bedrijven kennis en ervaring uit rond gebouwen met een maatschappelijke functie, waaronder onderwijsgebouwen. Het platform heeft meegetekend met het manifest Doorbouwen in Nederland in tijden van corona en zit ook aan de klimaattafel voor de gebouwde omgeving om haar kennis en ervaring over de praktijk voor het voetlicht te brengen bij landelijke beslissers.
 
Door: Nationale Onderwijsgids