Ruim één op de tien leerlingen zit ziek thuis, chaos op scholen neemt toe

Zowel scholieren als docenten maken zich zorgen over de situatie op middelbare scholen. Gemiddeld 10 tot 15 procent van de leerlingen zit momenteel thuis en er is voor hen niet altijd een manier om alsnog voldoende les te krijgen. Het zorgt voor chaotische taferelen op scholen waar fysiek en online onderwijs door elkaar loopt. Dit meldt NRC.

Leerlingen die verkoudheidsklachten hebben moeten thuisblijven volgens de richtlijnen van het RIVM, en dit leidt tot veel ziekmeldingen. Bij de meeste leerlingen gaat het slechts om een normale verkoudheid, maar het aantal scholieren dat besmet is met het coronavirus stijgt. Door de vele ziekmeldingen (ook onder docenten) hebben scholen steeds meer moeite om de situatie bij te benen. Docenten worden geacht zowel reguliere, fysieke lessen voor de gezonde scholieren als online lessen voor de thuiszitters te verzorgen. Dit is haast niet te doen voor de leraren, en ook onder deze groep stijgt het aantal ziekmeldingen, wat leidt tot het moeten inhuren van dure invallers.

Afstandsonderwijs

Ondertussen krijgt scholierenvakbond LAKS meerdere telefoontjes per dag van bezorgde leerlingen: “Veel scholieren zeggen dat ze noodgedwongen thuiszitten, maar dat ze niet altijd mee kunnen doen met de lessen”, aldus LAKS-voorzitter Nienke Luijckx. Ze geeft aan dat scholen hun best doen, maar dat niet alle scholen het afstandsonderwijs onder de knie hebben. Veel scholen organiseren een livestream van de lessen, maar ook dan blijft het voor de scholier vaak bij luisteren; de interactie ontbreekt.

Besmetting

Ook docenten maken zich zorgen over de situatie. Zij zien ook dat er steeds meer besmettingen op scholen plaatsvinden. Eén docent uit Utrecht, die anoniem wil blijven uit angst haar baan te verliezen, geeft aan dat het bestuur van haar school collega’s ontmoedigt om met elkaar over de situatie te spreken. “Ik snap het wel: je wilt geen angst zaaien. Maar veel collega’s maken zich terecht zorgen. Terwijl volwassenen met een beperkt aantal mensen in een ruimte mogen zitten, zitten wij hier elke dag met dertig pubers in een slecht geventileerd lokaal.”

Door: Nationale Onderwijsgids