Ondanks motie kan Slob niet anders dan vso-examens laten doorgaan

D66 en CDA willen dat minister Slob leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) dit schooljaar hun diploma laat halen op basis van hun schoolresultaten. Een motie hierover is onlangs aangenomen in de Tweede Kamer. Minister Slob laat echter weten deze motie niet uit te kunnen voeren. Dit melden AOb en PO-Raad.

Minister Slob had eerder aangeven de vso-examens van eind mei doorgang te laten vinden, maar veel Tweede Kamerleden waren bang dat leerlingen zich door het sluiten van de scholen niet goed hebben kunnen voorbereiden op de examens. D66 en CDA dienden daarom een motie in die oproept om examenkandidaten in het vso te diplomeren op basis van behaalde schoolresultaten.
 
Maar Slob zegt dat hij de motie niet kan uitvoeren, na overleg met verschillende onderwijsorganisaties. De meeste scholen kunnen niet voldoen aan de inhoudelijke eisen van het diploma en hebben geen examenlicentie. volgens de minister. Wel is het mogelijk om aan de vso-leerlingen tegemoet te komen met extra herkansingen en de mogelijkheid om de eigen docent bij mondelinge examens aanwezig te laten zijn. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids