lerarentekort, kidsatschool, rnewt, tilburg

Ook in Tilburg begint het lerarentekort steeds meer merkbaar te worden. Daarom worden op inmiddels 20 scholen jongerenwerkers ingezet als invaller bij ziekte van de leerkracht. Dit meldt Brabants Dagblad.

Het idee hiervoor is ontstaan bij jongerenwerk R-Newt. Zij wilden samen met scholen nadenken over een oplossing voor het ook in Tilburg toenemende lerarentekort. Hieruit ontstond een pilot met 6 deelnemende scholen, waarbij jongerenwerkers mee gingen draaien in de vervangingspool voor leraren. Werden ze gebeld om in te vallen, dan namen ze hun eigen dagprogramma mee: Kids@School.
 

Kids@School

De inhoud van Kids@School kan aansluiten bij wat scholen al doen of juist een hele nieuw thema aanboren. Het zijn voornamelijk maatschappelijke onderwerpen die aan de orde komen, zoals wereldburgerschap, culturen en duurzaamheid. Dat zijn onderwerpen die scholen niet vaak aansnijden. De jongerenwerker bekijkt waar de klas op dat moment behoefte aan heeft: een les over pesten, digitale weerbaarheid of vriendschap.
 
Vanwege succes is de pilot nu uitgebreid naar 20 scholen. Het blijkt een goede aanvulling te zijn op andere oplossingen: de directeur voor de klas, een parttimer vragen om naar school te komen, leerlingen verdelen over andere groepen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids