Normal_wc-1033443__340

Iedere vrijdag laten we je een weekoverzicht zien waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. In week 16 waren dat onder meer de Eindtoets PO, de Dag tegen Pesten en het akkoord voor de Stint.

Maandag: HBO-monitor 2018

Maar liefst 79 procent van de pasafgestudeerde leraren is tevreden over het eerste werkjaar, een toename van 5 procent in vergelijking met 2017. Deze stijging in baantevredenheid blijkt ook uit de sterke daling in pasafgestudeerde leraren die op zoek zijn naar ander werk (van 16 procent in 2016 naar 7 procent in 2018).
 

Dinsdag: Eerste leerlingen buigen zich over Eindtoets PO

Op 16 en 17 april vond zowel de afname van de Centrale Eindtoets als die van de IEP Eindtoets plaats. Voor de andere drie toegestane eindtoetsen kunnen scholen zelf het afnamemoment bepalen tussen 15 april en 15 mei. Het gaat om ROUTE 8, Dia-eindtoets en AMN Eindtoets.
 

Woensdag: Stint kan met nieuwe regels weer de weg op

De Stint kan voor het volgende schooljaar weer de weg op. De Tweede Kamer gaat akkoord met de aanpassingen van de elektrische bolderkar die minister Cora van Nieuwenhuizen heeft voorgesteld. Veel kinderopvanglocaties gebruikten de wagen. Er gaan onder meer nieuwe, strengere technische eisen gelden voor de Stint. Verder komen er nieuwe regels voor de toelatingsprocedure en komt er toezicht op de aangepaste voertuigen.

 

Donderdag: Moeten jongens verplicht zittend plassen op school? 

Bijna alle basisschoolleraren (90 procent) zijn van mening dat de toiletten schoner blijven als jongens zittend plassen. Twee derde (66 procent) van de leraren vindt zelfs dat het op school een regel kan worden voor jongens om zittend te plassen. Ouders zijn hier minder enthousiast over. 
 

Vrijdag: Dag tegen Pesten

De Dag tegen Pesten is er vooral om één dag per jaar extra bewustzijn te creëren. Het doel? “We proberen te bereiken dat mensen zelf in actie komen om pesten te stoppen, dat ze zelf iets organiseren in hun eigen omgeving,” aldus Patricia Bolwerk, directeur van Stop Pesten NU. Lees hier ons interview met twee ‘pestexperts’!
 
Door: Nationale Onderwijsgids